Datum: 04.09.2024

Biologické centrum i nadále zastává pevný a odborně jasně zdokumentovaný postoj za zachování přirozeného stavu nádrží Novohradských hor

V aktuálním čísle Vodního hospodářství (ročník 74, číslo 7–8/2024) vychází článek pracovníků Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR demonstrující nevhodné rybářské hospodaření na třech oligotrofních nádržích Novohradských hor. Článek shrnuje možné dopady aktivit aplikujících eutrofizační postupy z produkčních rybníků a nevhodné rybí obsádky na zhoršení kvality surové pitné vody v povodí nádrže Římov, hlavního zdroje pro zásobování jižních Čech pitnou vodou.

Jiřická nádrž v Novohradských horách, foto: Petr Znachor, BC AV ČR

Prvním příkladem nevhodného hospodaření je nádrž Mlýnský rybník poblíž obce Staré Hutě, druhým je horská klauzura Zlatá Ktiš na horním povodí řeky Černá a třetím příkladem je rašelinné jezírko Jiřická nádrž.

Na těchto příkladech je zřejmé, že současné rybářské postupy z produkčních rybníků či nádrží zaměřených na rekreační rybolov vedou k významnému zatížení povodí římovské nádrže živinami a jsou tak naprosto neslučitelné s funkcí vodárenských nádrží jako zdroje kvalitní strategické suroviny i do budoucna. Území této významnosti vyžaduje nový ucelený model kontroly vodních toků a nádrží s důrazem na potlačení jakýchkoliv budoucích eutrofizačních aktivit. Vidíme zde i styčné body směrem k Nové strategii v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030, přijaté Evropskou komisí 20. května 2020, což je dlouhodobý plán na ochranu přírody a zvrácení degradace ekosystémů. Za seriózní úvahu stojí i vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Novohradské hory, kde by došlo k rozsáhlému překrytí budoucí CHKO v hranicích současného Přírodního parku Novohradské hory s velkou částí povodí vodárenské nádrže.

V současné době probíhají předběžná jednání Biologického centra AV ČR, Přírodovědecké fakulty JU a občanských iniciativ, koordinované pracovníky AOPK České Budějovice, s vedením Jihočeského kraje, které je si vědomo jak priorit ochrany kvalitní pitné vody pro jižní Čechy, tak i návaznosti řešené problematiky na komplexní ochranu celého povodí vodárenské nádrže. Proto hledáme optimální model efektivní kontroly zdrojů fosforu a eutrofizace v povodí ve spolupráci s Jihočeským krajem, přijatelný jak pro dotčené územní celky, tak i pro vodohospodáře a hydrobiology studující toto významné povodí od napuštění nádrže Římov v roce 1979.

Celý článek k přečtení: Nevhodné rybářské projekty na horských nádržích Novohradska v povodí vodárenské nádrže Římov

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA