Datum: 01.07.2024

Na obnovu evropských jezer cílí nový výzkumný projekt FERRO

V červnu odstartoval nový vědecký projekt zaměřený na obnovu sladkovodních jezer v Evropě, který je financován z programu Horizont Evropa. Projekt FERRO se zaměří na hlavní problém evropských jezer - eutrofizaci. Biologické centrum je jedním ze sedmi partnerů ze šesti evropských států, kteří budou pracovat na ambiciózních cílech obnovy sladkých vod.

Nádrž Orlík na řece Vltavě se znatelným vodním květem řas a sinic. Foto: Petr Znachor, BC AV ČR

Eutrofizace je hlavním problémem, který způsobuje špatný ekologický stav evropských jezer, přičemž její závažné dopady ještě umocňuje změna klimatu. Zároveň může eutrofizace představovat příležitost k řešení problému rychle se vyčerpávajících zásob fosfátů (P). Obrovské množství P a dalších živin se přenáší a hromadí v jezerech, která se tak stávají zásobárnou živin, jak je patrné z častého vodního květu řas a sinic v mnoha jezerech.  

Projekt FERRO (Fostering European lake restoration by nutrient removal, recovery, and reuse: integrated catchment and in-lake solutions) se snaží řešit eutrofizaci a globální nedostatek P prostřednictvím udržitelných, cirkulárních řešení obou problémů. Hlavním úkolem projektu je vyvinut nové přístupy k obnově jezer nové generace, které budou kombinovat cílené techniky obnovy ekosystémů s využitím a recyklací živin s cílem dosáhnout lepšího ekologického stavu jezer, podpořit cirkulární ekonomiky, přizpůsobit se změnám klimatu, podpořit produkci potravin, chránit biologickou rozmanitost a posílit rozsah ekosystémových služeb.

Projekt vede sedm partnerů ze šesti evropských členských států a přidružených zemí. Zástupci partnerů se poprvé sešli na zahajovacím setkání projektu FERRO 6. a 7. června 2024 ve finském Lahti. Partneři z Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí (UFZ), Syddansk Universitet - University of Southern Denmark, University of Helsinki, Biologického centra Akademie věd ČR, Brockmann Consult GmbH, Brockmann Geomatics a Pensoft Publishers představili a vedli inspirativní diskuse o tématech, kterými se budou v příštích čtyřech letech zabývat, od satelitní sledování Země přes biochemii, hydrobiologii, rostlinnou biologii až po sonarový monitoring sedimentů.  

Úkolem Biologického centra bude testovat odstraňování fosforu z hlubokých částí údolních nádrží pomocí vhodně zvoleného sorbentu. Další partneři projektu budou testovat využití sorbentu obohaceného o zachycený fosfor jako zemědělského hnojiva.

Tento projekt je financován z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont Evropa na základě grantové dohody č. 101157743.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA